Развод по взаимно съгласие

Разводът по взаимно съгласие е по-приемливия начин за прекратяване на брака - той е по-бърз и натоварва по-малко емоционално страните. Този вариант обаче е възможен само ако и двамата съпрузи са съгласни на развод.

Разводът по взаимно съгласие е охранително производство, в което съдът не е сезиран с разрешаването на правен спор. Въз основа на постигнатото между съпрузите споразумение, съдът прекратява брака по взаимно съгласие.

Разводът по взаимно съгласие започва с молба на съпрузите и се развива пред Районния съд по постоянния им адрес. Производството протича в рамките на едно заседание, в което страните следва да заявят и потвърдят непоколебимото си съгласие да се разведат.

Формираната обща воля или съгласието трябва да е непоколебимо, да е обмислено предварително и да е мотивирано от важни причини.

Oбщата воля трябва да е обективирана под формата на споразумение, което да съдържа решение относно следните въпроси:

1) Къде ще живеят децата, кой съпруг ще упражнява родителските права, въпроси свързани с личните отношения и издръжката на децата;
2) Въпроси свързани с имуществените отношения – ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите и др.;
3) Въпроси свързани с промяната на фамилните имена.

Ако споразумението е непълно или интересите на децата не са добре защитени, съдът не го одобрява и задължава съпрузите да отстранят недостатъците в определен срок.

За да се убеди съдът в непоколебимостта и сериозността на изявеното от съпрузите желание да се разведат, двамата трябва да се явят лично в съдебното заседание и отново категорично да потвърдят, че решението им да прекратят брака е взаимно и непоколебимо.

Ако предварително сключеното споразумение не противоречи на закона и е в интерес на децата, съдът допуска развода и утвърждава споразумението с решение.

Ако искането за прекратяване на брака е уважено, решението  не подлежи на обжалване.

В противен случай при недопускане на развода, двамата съпрузи заедно може да обжалват решението.

 

Предимства на развода по взаимно съгласие

 

  • Съдебното производство е значително по-бързо, икономично и сравнително безболезнено
  • За предпочитане е, когато съпрузите имат деца, тъй като това производство не се събират доказателства за прекратяване на брачната връзка и децата няма да бъдат травмирани от евентуалното им участие  в съдебно заседание
  • Всички важни и съществени за страните въпроси, като права върху децата, имуществени отношения, издръжка и др. се решават от съпрузите предварително чрез писмено споразумение,

 В зависимост от това, дали в споразумението се решават имуществени отношения или издръжка между съпрузите и децата, могат да бъдат събрани и допълнителни такси.

 

ПРАВНА КАНТОРА "АНДРЕЕВ" - ВАРНА

Адвокат Варна - Стилян Андреев предоставя правни услуги, консултации и процесуално представителство. Стреми се точно да изпълнява поетите ангажименти, постигайки максимална ефективност по отношение на време и средства.

ЗА КОНТАКТИ

Адрес: ул. Хан Кубрат 9Б

9000 Варна, България

Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Телефон: 0884 05 99 89