Дела срещу ЕРП

Всеки ден енергоразпределителните дружества (ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-про) съставят и издават стотици така наречени „корекционни протоколи”, с които извършват неправомерно корекции на сметките за ток на своите клиенти, като начисляват допълнително количество доставена електроенергия. Като причина за тези си действия ЕРП-тата обикновено изтъкват аргументи, като: „извършена е кражба на електроенергия”, „електромера не измерва коректно преминалото количество електроенергия” и др. подобни. Истината обаче е, че така начисленото допълнително количество енергия, в повечето случаи изобщо не е доставена на потребителя и той не я е потребил, и съответно не е задължен да заплаща нещо, което не е използвал.

Тъй като обаче енергоразпределителните дружества (ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-про) са поставени в монополно положение спрямо нас потребителите, същите са си извоювали правото самоволно да прекъсват доставянето на така необходимата ни електроенергия във всеки случай, когато сами преценят, че е налице незаплатено количество потребена електроенергия. Този факт принуждава абонатите им да заплащат исканите суми дори при липсата на основание. 

В случай, че потребители откажат да платят независимо от вредите, които търпят, то ЕРП-тата инициират заповедно производство по чл.410 от ГПК, снабдяват се със Заповед за изпълнение и изпълнителен лист.

Важно е да знаете, че:

В повечето от тези случаи енергоразпределителните дружества нямат законово основание да начисляват допълнително дължими суми на потребителите си. Самите дружества непрекъснато извършват нарушения, неспазвайки редица разпоредби на Закона за енергетиката, наредбите регулиращи дейността им, както и собствените си „Общи Условия”. Не се съобразяват и с константната съдебна практика на съдилищата в България

Поради това независимо от етапа, в който се намира спора Ви с енергоразпределителните дружества е необходимо професионално и задълбочено да бъдат анализирани възможностите, които имате за защита. Ако все още само Ви се търсят суми и още не е заведено дело имате възможност да инициирате производство, с което да се докаже, че същите са недължими. Ако срещу Вас е заведено дело следва да се предприемат своевременни действия, за защита на правата Ви. В случай, че делото е приключило във Ваша вреда, то е възможно да се открият нарушения, които да позволят евентуално обжалване на съдебното решение и съответно отпадане на задължението Ви. А в случай, че сте заплатили вече неправомерно изисканите допълнителни суми, то можете да заведете дело за връщане на недължимо платените суми на ЕРП-тата.

Във всеки един момент на спора със съответното ЕРП е възможно да открием начин да отпаднат начислените задължения към монополиста.

Ако Вие или Ваши близки се намирате в такава ситуация, можете да се обърнете се за помощ към нас. Правна кантора “Андреев” ще Ви предостави следните услуги:

  1. Консултация и извършване на предварителен правен анализ по Вашия казус;
  2. Разработване на възможно най-правилната и благоприятна за Вас стратегия за действие, в зависимост от конкретните условия;
  3. Съдействие и представителство пред съответното ЕРП.
  4. Процесуално представителство пред всички съдилища в България.

 

ПРАВНА КАНТОРА "АНДРЕЕВ" - ВАРНА

Адвокат Варна - Стилян Андреев предоставя правни услуги, консултации и процесуално представителство. Стреми се точно да изпълнява поетите ангажименти, постигайки максимална ефективност по отношение на време и средства.

ЗА КОНТАКТИ

Адрес: ул. Хан Кубрат 9Б

9000 Варна, България

Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Телефон: 0884 05 99 89