НОВИНИ
trud

Група депутати внесоха проект за изменение на Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), с който се предлага при системно и повторно извършено административно нарушение, когато се прецени, че глобата явно не може да постигне целите на наказанието или се установи, че нарушителят няма доходи, или те са под социалния минимум, да може да се налага наказание „безвъзмезден труд в полза на обществото“, който да бъде от 40 до 200 часа годишно и да продължава не повече от две последователни години.

Друго ново предложение е за нарушение на обществения ред да може да се налага и наказание „задържане в териториалните структури на МВР до 25 денонощия“.

Основният мотив на депутатите за въвеждането на тези нови по вид наказания в ЗАНН е, че наложените глоби масово не се събират, а нарушителите обявяват, че нямат достатъчно доходи, за да изплатят задължението си.

Министерство на правосъдието изрази становище в подкрепа на предлаганите изменения, като от там заявяват, че липсата на реално изпълнение на наказанията, води до обезсмисляне на отговорността и не се постига желания превантивен ефект.

В проекта на вносителите е записана забрана безвъзмездният труд да бъде в полза на физическо лице, едноличен търговец или търговско дружество, което няма държавно или общинско участие. Предлага се и когато наказаният работи по трудово или служебно правоотношение, безвъзмездния труд да се упражнява до три часа дневно в извънработно време или на пълен работен ден в един от празничните или почивните дни, или по време на платен годишен отпуск.

Ако наказаният не изпълнява задължението си за полагане на безвъзмезден труд по неуважителни причини, предложението е санкцията да може да бъде заменена с арест.

От Министерството на правосъдието стигат и по-далеч, като предлагат да се обмисли и възможността за налагане на това наказание като самостоятелно и алтернативно на наказанието глоба не само при повторност и системност на нарушенията.

Съгласно Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи принудителния труд е забранен. От Министерството на правосъдието обаче заявяват, че Европейският съд по правата на човека досега не се е произнасял дали наказанието „безвъзмезден труд в полза на обществото” противоречи на Конвенцията. Изтъква се и, че подобни наказания се прилагат и в други държави-членки на Съвета на Европа, като например Великобритания.

По отношение на идеята в ЗАНН да се въведе като наказание до 25 денонощия арест от Министерството на правосъдието изразяват мнение, че е допустимо и не противоречи на Конвенцията.

ПРАВНА КАНТОРА "АНДРЕЕВ" - ВАРНА

Адвокат Варна - Стилян Андреев предоставя правни услуги, консултации и процесуално представителство. Стреми се точно да изпълнява поетите ангажименти, постигайки максимална ефективност по отношение на време и средства.

ЗА КОНТАКТИ

Адрес: ул. Хан Кубрат 9Б

9000 Варна, България

Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Телефон: 0884 05 99 89